Versteend hout

Wat is versteend hout?

Versteend hout is eigenlijk fossiel hout dat ontstaat doordat bomen eeuwen en eeuwen geleden bedolven zijn geraakt onder modder, zand, klei of lava. Die deklaag voorkomt dat er zuurstof bij het hout komt, waardoor de bomen niet wegrotten. Vervolgens wordt in een proces dat miljoenen jaren duurt, elke houtcel vervangen door siliciumdioxide.

De vorm van de cellen blijft bewaard. Versteend hout blijft dan ook goed te herkennen als hout. Details als jaarringen, schorstextuur, houtwormen, insecten, bliksemslagplekken of vraatsporen zijn goed zichtbaar.

Versteend hout heeft nog vaak de kleuren van hout, als diverse tinten geel, oranje, rood, bruin en zwart. Toch komen er ook andere kleuren voor, zoals groen, blauw, paars en roze.

Versteend hout komt overal ter wereld voor, niet zelden in de vorm van complete versteende wouden.

Het oudste versteende woud (Engels: petrified forest) is het Gilboa-woud in het Catskillgebergte in de Amerikaanse staat New York. Dit is 385 miljoen jaar oud

Het bekendst is waarschijnlijk het Petrified Forest National Park in Arizona, van 225 miljoen jaar oud, het grootste versteende woud van Amerika.

Het grootste versteende woud van Europa ligt op het Griekse eiland Lesbos (zie foto). Het stamt uit het Mioceen (23 tot 5 miljoen jaar geleden).

Tegenwoordig kun je grote plakken versteend hout kopen voor het maken van een tafelblad of muurdecoratie. Kleine stukken zijn gewild om gebruiksvoorwerpen zoals schalen en kommen van te maken. De kleinste stukjes worden gebruikt in de edelsteentherapie, of er worden sieraden van gemaakt.